Turrialba
Blijf op de hoogte en volg Suzanne
27 Juli 2012 | Costa Rica, San José
Op zondag 15 juli kwam ik met de bus aan in Turrialba. Onderweg reden we dwars door de bergen langs de vele koffié- en suikerrietplantages. Turrialba is een stadje midden in de bergen vernoemd naar de vulkaan Turrialba (Sinds 2010 is deze vulkaan weer actief en regelmatig is er een rookpluim te zien).
Op het busstation werd ik opgewacht door mijn gastgezin van deze week: Marvin, Ana en hun dochter Joselyn. Bij thuiskomst kreeg ik meteen koffie, cake en brood. Ook mijn eigen kamer zag er mooi, ruim en schoon uit dat was allemaal erg fijn.
De eerste ochtend op de Spaanse school ´Spanish at the River´ moest ik bij aankomst meteen een taaltest maken. Ondertussen had ik al kennisgemaakt met Liesbeth, een Nederlandse studente uit Nijmegen. Het bleek dat we allebei beginners waren en we konden om 09.00 meteen beginnen met onze eerste les van de jonge docente Veronika. Vanaf woensdag kwam Sandra bij onze ' groep´ waarmee we een gezellig clubje Nederlandse meiden vormden!
Elke dag heb ik van 08.00-12.00 Spaanse les gehad. Vanaf mijn gastgezin ging ik lopend naar het busstation waar ik dan vervolgens voor 10 minuten de bus pakte naar de school.
De school ligt hoog in de bergen en kijkt uit over de vulkaan en het stadje Turrialba. Het motto van de school is om ´op een leuke manier les te geven´. We hadden dus geen les in een saai lokaal maar lekker aan één van de vele tafels op het grote balkon. Dit balkon loopt langs de hele achterkant van de school dus er was genoeg plek. Zelf vond ik het heel prettig dat de klasjes superklein waren. Er was dus veel ruimte voor vragen en leuke babbels.
Op sommige momenten zorgde het mooie uitzicht tijdens de lessen voor wat afleiding: bijvoorbeeld de 2 keer dat er Tucans voorbij vlogen! Dan pakte wij meteen onze camera´s en moest Veronika dus even wachten met het uitleggen van de onregelmatige werkwoorden haha :)
In de middagen was ik lekker vrij en heb ik elke dag wel iets anders gedaan:
Op maandag werd ik door Marvin en Ana meegenomen voor een tour door het centrum van Turrialba. Ze waren erg behulpzaam dus op de terugweg heb ik ze op een ijsje getrakteerd. Er is een bekende ijszaak in Costa Rica met de naam POPS en ze hebben daar heerlijk vijgenijs!
Het bleek dat er om 18.00 een gratis salsa/zumba-avond voor de inwoners uit de wijk was. Dit wordt elke week georganiseerd om de mensen in Turrialba van beweging te voorzien. Samen met Joselyn heb ik meegedaan en het was heel leuk om te zien hoe sensueel iedereen in die wijk kon dansen. De instructeur was een man en die dansde alle dames van de vloer. Supersexy!
Maandagavond moest ik mijn huiswerk nog maken dus ik zat braaf achter de computer om informatie over mijn presentatie-onderwerp te zoeken. Halverwege kwam Marvin met een koude Pipa aan: dit zijn jonge, groene kokosnoten en die zijn heerlijk om met een rietje leeg te drinken! De hele week heb ik overal Pipa´s gespot en het is hier één van mijn favoriete woordjes!
Op dinsdag kreeg ik weer een uitgebreid ontbijt. Ana verzorgde mij de hele week erg goed want elke ochtend krijg ik onder andere: gebakken ei, crackers, jonge kaas, brood, rijst, fruit en koffie. Ook kreeg ik elke ochtend wel een grote bak vers gesneden ananas-papaya-mango-meloen mee voor in de pauze op de Spaanse school.
De familie merkte op maandag dat ik sommige soorten fruit niet kende, zoals: de Pipa´s, Pejivalles, de Guanabana, Tamarindo en Guavaja. Ze hebben er de afgelopen week een sport van gemaakt om mij zoveel mogelijk nieuwe dingen te laten proberen :) Zo hebben we op dinsdagavond meteen Palmito gegeten: de Nederlandse naam is´Palmhart en wordt uit het binnenste van een bepaald soort palmboom gehaald. Ana sneed het in kleine blokjes en maakte het aan met ei en kruiden. Erg lekker en zacht!
Ook heeft Ana voor de lunch een keer Empanadas bemaakt. Dit zijn de nationale stevige deeghapjes met verschillende soorten vulling erin. Erg lekker en als ik terug in Nederland ben ga ik dit zeker zelf proberen na te maken.
Al met al was het dus erg leuk om al die nieuwe producten te mogen proeven en leren kennen! Op een vrije middag heb ik voor Marvin, Ana en Joselyn een boterkoek gebakken. Ze deden al de hele week zoveel moeite om mij kennis te laten maken met de Costa Ricaanse keuken dat het mij wel leuk leek om iets kleins terug te doen.
Op woensdagmiddag nam Marvin mij mee om te gaan fietsen in de bergen. Ik mocht op een gammele, oude fiets van hun dochter maar dat mocht de pret niet drukken. We zijn best hoog de bergen in gegaan wat opnieuw voor mooie foto´s zorgde! Op de terugweg zijn we nog op bezoek geweest bij de moeder van Marvin.
Donderdagmiddag had ik de bus (die 1 keer per uur gaat) gemist dus toen besloot in maar via het speciale bergpad naar beneden te lopen. Dit was volgens de routebeschrijving een half uurtje lopen maar toen ik eenmaal al een uur bezig was en er een paar dreigende wolken kwamen bovendrijven hoopte ik snel het centrum van Turrialba te bereiken!
Eenmaal beneden heb ik samen met Sandra Turrialba verkend. Na een geweldige tip van Sandra hebben we heerlijke Batidas gedronken: een shake van bevoren fruit met ijsklontjes. Om 17.00 had ik met Liesbeth en Manuela afgesproken voor de aerobicsles en zumbales in de plaatselijke gymnasium. Opnieuw was er weer een mannelijke instructeur! Dit maal in een strak, wit, glimmend fietsbroekje (..). Verder was het erg leuk en werd er goede muziek gedraaid! ;)
Op vrijdagmiddag gingen Liesbeth en ik paardrijden in de bergen. We hadden gevraagd of de gidsen de paardenrit wilde combineren met een bezoek aan de waterval buiten Turrialba. Samen met de 2 gidsen waren we een klein groepje dat door de tussenliggende dorpen, koffieplantages en bergen reden. Bij de waterval aangekomen hebben we enorm veel mooie foto´s gemaakt! Ik zou de foto´s graag online zetten, onder andere voor jullie om mee te kunnen genieten. Maar ook zodat ik ze altijd online heb mocht mijn camera nu nog gestolen worden.. Laten we hopen van niet want op dit moment is mijn camera hier mijn meest kostbare bezit!
Op zaterdagochtend werd ik om 08.00 opgehaald bij het stadspark om een dag te gaan wildwaterraften op de (in de watersportwereld bekende) Pacuarerivier. In het busje naar de rivier was het al meteen gezellig met Liesbeth, Jeff, Gina en Megan. Bij aankomst kregen we een zwemvest en helm en moesten we (met de boot nog op het droge) de instructies van de gids oefenen: met z´n allen naar links leunen, met z´n allen laag in de boot zitten, links vooruit peddelen en rechts achteruit peddelen etc.
Na deze instructies was Team ´Nalgas´ klaar om te gaan! (Nalga betekent ´bil´ in het Spaans en ik weet nog steeds niet waarom wij deze naam kregen haha).
De gids heette Roberto en zat achterin de raftingboot en had erg veel humor. Hij pakte elk moment aan (na een bocht, na een waterval, na een vlinder) om ons een ´high five´ te laten doen met de peddels. Echt zo´n momentje waar je bij moet zijn geweest maar het was elke keer erg grappig! Bij de eerste bocht wilde Roberto meteen iedereen uit de boot hebben dus de eerste duik was al snel gemaakt. Dit heeft hij geweten want in elk stuk dat vervolgens rustig water had, wilde ik zwemmen! De hele tour over de rivier was adembenemend mooi met de vele rotsen, rotswanden, overal waar je keek bomen en groene begroeiing, watervalletjes en dieren. Zo heb ik de mooie felgroene hagedis gespot en de poison dart kikker!
Mijn laatste (zaterdag)avond heb ik gezellig samen met mijn gastgezin doorgebracht; lekker samen gegeten en daarna karaoke! Vooral de vader is een grote fan van karaoke en kan erg goed zingen. Zelf heb ik een paar liedjes meegedaan zoals bijvoorbeeld ´La Cucaracha´ haha :D
Gelukkig ben ik in mijn gasgezin in Turrialba nog geen spinnen tegen gekomen! De stand is tot nu toe:
- spinnen: 0
- hagedissen: 3
- kakkerlakken: 1
- tucan´s: 2
- giftige kikkers: 6
27 Juli 2012 - 08:24
Ineke:
Hi Suus,
Hartstikke leuk om je verhalen te lezen en ik doe dit met enig ontzag.
Meisje, wat maak jij een hoop indrukwekkende dingen mee!
Geniet lekker verder!
Liefs, Ineke -
27 Juli 2012 - 13:59
Hi Suus:
Altijd leuk om jouw verslagen terug te lezen als je weer terug bent. Maak ook zo'n album. Dat heb ik ook gedaan. Leuke ervaringen, zeg! Geniet er nog van! Kus -
27 Juli 2012 - 13:59
Elaine:
Dit verslag daarboven is van Elaine. Mijn naam helemaal vergeten, oeps :) -
31 Juli 2012 - 23:05
José:
Hee Suus!
Supergaaf! Waaauuww wat maak jij allemaal een gave dingen mee daar! En ik moest zo lachen toen ik las dat je nog geen (rood-blauwe?) spinnen hebt gezien maar meer giftige kikkers. Haha dat vind Suus minder erg ;-)
Wat kan jij toch leuk een stukje tekst schrijven. Als ik het zo lees heb ik helemaal geen foto's nodig, ik kan alles voor mij zien. Geniet ervan!
Ik zal deze week nog je mailtje beantwoorden over hoe het hier in NH is. Vorige week hadden we erg mooi en zomers weer maar dat is helaas deze week weer minder geworden en dat blijft het voorlopig ook..
Nou ik ga te bed! Kus